Pipefiks logo

Piperehabilitering Odda

Piperehabilitering gjort effektivt og skikkelig. Inviter oss på gratis befaring i Odda.

Eldre og slitte piper er lite økonomiske i drift og kan i verste fall føre til brann. Som et eksempel ble de første Lecapipene bygget og godkjent for røykgasstemperatur på 200 grader. Samtidig var det i perioden vanlig å bruke kraftige støpejernsovner som kunne gi røykgasstemperaturer på over 500 grader.

Varmen har gjort disse pipene porøse og forårsaket sprekkdannelser i pipeløpet. Det er nærmest umulig å oppdage dette dersom du ikke har utstyr og fagkunnskap til å utføre en skikkelig inspeksjon.

Vi er spesialister på rehabilitering av piper og har sertifisering gjennom Norsk Varme.

Unngå dårlig trekk

Når man kommer frem til hytta, eller hjem til ei kald stue vil man helst ha varmen opp litt kjapt. Dårlig trekk i pipen fører til at fyringen blir mindre effektiv, soter mer og øker vedforbruket. Skorsteinen fungerer ved at trekken får hjelp av trykkforskjeller. Den varme gassen fra ovnen er lettere enn luften inne i rommet og luften utenfor. På den måten stiger luften opp langs pipeløpet og ut av huset. Derfor vil lekkasjer i pipen redusere trekken, men det er ikke bare skader som påvirker hvor god trekk du har. Dette er de 5 viktigste elementene:

  • Pipens form – Røyken stiger mer effektivt i et rundt pipeløp.
  • Pipens diameter – Størrelsen må passe til røykmengden som produseres.
  • Lengden på pipeløpet – En høy pipe gir bedre trekk.
  • Om pipen har lekkasjer – En tett pipe gir bedre trekk.
  • Varmen på røyken – Varm røyk er lettere og stiger fortere enn kald røyk.


Isolasjonen i Jøtuls stålpipe er 30 eller 60 mm tykk, og har markedets høyeste volumvekt. Derfor kan vi skjule overgangen mellom halvisolert og helisolert modul i bjelkelaget. Du får dermed lik tykkelse på røret helt opp til taket.

Ofte stilte spørsmål

Hvorfor rehabilitere pipen?

Den viktigste årsaken til at piper må rehabiliteres er brannsikkerhet. Hvert år rykker brannvesenet ut til nærmere 1000 pipebranner rundt om i landet. Disse kan ta lang tid å oppdage og skadene kan bli fatale. Dårlig trekk, feilmontering eller dårlig pipeløp kan føre til brann.

Når skorsteinen er tett og trygg, vil du også oppleve langt bedre trekk. Dette gir gode driftsforhold i pipa og optimaliserer fyringen. En rehabilitering av pipeløpet vil normalt bidra til verdiøkning på boligen eller fritidseiendommen.

I en pipe som ikke er tett vil du få veldig dårlig fyringsøkonomi. Dette skjer fordi varmetapet blir høyt og man må bruke mye mer ved for å holde huset varmt. Dersom man kombinerer en god pipe med en rentbrennende peisovn, vil virkningsgraden kunne bli opp mot 80%. Dette reduserer vedforbruket i vesentlig grad. En ekstra fordel av god fyringsøkonomi er at utslipp reduseres og gjør vedfyringen langt mer miljøvennlig.

Hvordan gjøres en piperehabilitering?

En skorstein er vanligvis en integrert del av bygningsmassen og har gjerne en bærende funksjon. Derfor kan man ikke helt uten videre rive en pipe og bygge en ny. Vi bruker normalt en av de tre vanligste metodene når vi reparerer en pipe:

Foring med syrefaste stålrør Her fører man et rustfritt og syrefast stålrør ned gjennom pipen slik at vi lager en helt ny og tett pipe inne i det gamle løpet. Dette er en relativt enkel metode for rehabilitering.

Keramisk rør Prinsippet med keramiske rør er det samme som med stålrør, men dette er noe mer tidkrevende fordi keramiske rør må limes sammen del for del.

Glidestøping Ved glidestøping støpes det en ny kanal inn i det gamle løpet. Denne metoden brukes ofte på svært dårlige teglskorsteiner eller ved mange og vanskelige tilkoplinger. Av disse tre metodene er bruk av syrefaste stålrør den vanligste og generelt rimeligste.

Vi får jobben gjort

Pipefiks er et murerfirma som har spesialisert seg på rehabilitering av piper. På grunn av vår lange erfaring og flinke medarbeidere kan vi reparere piper raskt og skikkelig. Vi har kompetansen og utstyret til å få orden på ethvert pipeløp.

Spør oss om piperehabilitering i Odda.

Bilde for Evje Bilde for Odda Bilde for Skien Bilde for Vennesla Bilde for Porsgrunn Bilde for Sandefjord Bilde for Kristiansand