Pipefiks logo

Piperenovering

Pipefiks AS består av håndverkere som er spesialisert på renovering og rehabilitering av piper. Vi er en bedrift med sentral godkjenning og er medlemmer av bransjeforeningen Norsk Varme, som bistår med kursing og kompetanseutvikling hos våre medarbeidere.

Kontakt oss

Dårlig trekk

Dårlig trekk i pipen fører til at fyringen blir mindre effektiv, soter mer og øker vedforbruket. Skorsteinen fungerer ved at trekken får hjelp av trykkforskjeller. Den varme gassen fra ovnen er lettere enn luften inne i rommet, og luften utenfor. Derfor vil luften stige opp langs pipeløpet og ut av huset.

Flere faktorer påvirker trekket

  • Pipens form – Røyken stiger mer effektivt i et rundt pipeløp.
  • Pipens diameter – Størrelsen må passe til røykmengden som produseres.
  • Lengden på pipeløpet – En høy pipe gir bedre trekk.
  • Om pipen har lekkasjer – En tett pipe gir bedre trekk.
  • Varmen på røyken – Varm røyk er lettere og stiger fortere enn kald røyk.

 

Teglsteinspiper har firkantet innside og en relativt ru overflate. Når det settes inn et rør i pipeløpet vil effekten økes ettersom det ikke lenger er lekkasjer, og fordi pipen blir raskere driftsvarm.

En stor diameter kan føre til svakere trekk fordi røyken blir fortere avkjølt og dermed stige saktere. Derfor vil man gjerne oppleve stor forbedring etter en piperenovering hvor det er brukt rør, på tross av at totalkapasiteten til pipa er redusert.

Vi hjelper deg gjerne med å vurdere hva slags type piperenovering som vil ha best effekt hos deg.

En lang pipe uten lekkasjer

Et langt pipeløp vil ofte gi god trekk på grunn av mindre vindpåvirkning. Når det er lekkasjer i pipen suges det inn kald luft som senker temperaturen på røyken og jevner ut trykket i pipa. Da får røyken lavere fart og det blir økt soting.

Samtidig må det heller ikke bli for mye trekk i pipen slik at brennbart materiale blir sugd opp sammen med røyken. Dette kan føre til at det blir mye sot og at pipeløpet blir for varmt. I verste fall kan det føre til sprekkdannelser og andre skader.

Det er mange slike faktorer som må tas med i beregningen når det skal utføres en piperenovering. Det er derfor slike jobber skal byggesøkes og utføres av fagfolk som har riktig kompetanse på området.

Gratis befaring

Inviter oss gjerne på en gratis befaring slik at vi kan vurdere hva slags rehabilitering din pipe har behov for. Da vil vi også kunne gi et prisestimat for å få pipen oppgradert til moderne standard.

Vi hjelper deg med piperenovering

Kontakt En sort Pil